Наталия Малчева, Труд news“  Комисия решава за инхаус договорите за аутобана

...
Наталия Малчева, Труд news“  Комисия решава за инхаус договорите за аутобана
Коментари Харесай

Прогноза на МРРБ: Завършват магистрала „Хемус“ след 5 години

Наталия Малчева, „ Труд news “

 

 

Комисия взема решение за инхаус договорите за аутобана до 30 септември

 

Казват през есента по кое време продължава строителството

Магистрала “Хемус ”, която свързва София и Варна, ще бъде приключена най-рано след пет години, предвидиха от Министерство на районното развиване и благоустройството (МРРБ) в отговор на въпроси от “Труд news ”.

“Оптимистичната цел е Автомагистрала “Хемус ” да бъде построена през 2028-2029 година ”, обясниха от ведомството.

За да се случи това обаче, първо би трябвало да е ясно по какъв начин ще бъдат узаконени инхаус договорите сред формалния реализатор на плана за дотъкмяване на автомагистралата - държавната компания “Автомагистрали ” ЕАД, и компаниите, които са сключили контракти с нея за доставка на строителни материали и техника. Затова министърът на районното развиване Андрей Цеков е подписал заповед за съставяне на работна комисия, която би трябвало да предложи разновидности за решение на проблема с инхаус договорите. Срокът, в който комисията би трябвало да предложи разновидности за решение на въпроса, тъй че да продължи построяването на автомагистралата, което е съвсем блокирано през последните две години, е до 30 септември, а “възможните решения ще бъдат оповестени обществено през есента ”, показват от Министерство на регионалното развитие.

Преди време министър Цеков разгласи, че измененията “не са изключително комплицирани ”, а през есента ще бъде допустимо да продължи работата по аутобана.

Към момента темпът на създаване в първите три лота на автомагистралата (лотове 1, 2 и 3), чието строителство е най-напреднало, се прави с понижени темпове, признават от районното министерство, като повода е неналичието на възлагане поради неизчистените въпроси по отношение на инхаус договорите.

Общата дължина на лотовете 1, 2 и 3 е 53 километра, като трасето им стартира от местността “Боаза ” и приключва при връзката с второкласния път Плевен-Ловеч. Към момента секторът на лот 1 с дължина 15,7 км, е построен на 70 %, а през февруари в отговор на въпроси от “Труд news ” от Министерство на регионалното развитие ни увериха, че правата ще бъде подготвена до края на годината.

Към момента се чака и трите лота да са приключени през 2024 година Лот 2, който е с дължина от 19,1 км, е построен на към 24 на 100, а сектор 3 с дължина от 17,1 км е построен на 49 на 100. Почти същото беше осъществяването по правите и напролет.

Изместват трасето на лот 7

Препроектират правите за по-голяма сигурност

 

Разделят лот 4 на части

 хемус1209

За лотовете 4, 5 и 6 е належащо осъществяване на препроектиране, защото одитът за пътна сигурност е посочил, че техническият план би трябвало да бъде изменен.

Лот 4 от бъдещото трасе на автомагистрала “Хемус ” ще бъде разграничен на стадии, с цел да се форсира построяването на правата, обясниха от Министерство на регионалното развитие. Трасето е с дължина от 28,2 километра. На сектора е отстранено осъщественото нелегално строителство от изпълнителя и е възобновено първичното положение до равнище терен.

Общата дължина на лотовете 4, 5 и 6, които стартират от пресичането с пътя Плевен-Ловеч и не престават до връзката с първокласния път Русе-Велико Търново, е 84,1 километра. От Министерство на регионалното развитие обясниха, че за лотовете 4, 5 и 6 е належащо осъществяване на препроектиране, защото одитът за пътна сигурност е посочил, че техническият план би трябвало да бъде изменен.

Последните три сектора - 7, 8 и 9, са от пресичането с пътя Русе-Велико Търново до пътен възел “Буховци ”. Общата дължина на тези лотове е близо 88 км. “Поради прекосяване на трасето на сектор 7 през зони с геодинамични процеси, а на сектор 8 през територията на ловно стопанство “Черни Лом ”, хранилища с взривни материали и кариера за създаване на подземни благосъстояния, е належащо изместване на трасето. Това ще докара до нови екологични процедури и в допълнение закъснение на стартирането на строителството ”, обясниха от Министерство на регионалното развитие.

На сектор 9 правят отчуждителни процедури, като се чака издаване на позволение за градеж при започване на 2024 година, допълниха от районното министерство.

Осъвременяват договорите поради инфлацията и забавянето

Цената на автомагистралата нараства с 600 млн. лева


Строителните материали са поскъпнали двойно

 хемус1209-2

Строителните материали от 2018 година насам са поскъпнали двойно, нарастват разноските за наемане на строителна техника и за заплати.

С 600 млн. лева по-скъпо ще коства доизграждането на автомагистрала “Хемус ” поради разногласията към инхаус договорите, спрени още по времето на служебния кабинет на Стефан Янев, когато министър на районното развиване беше Виолета Комитова. Именно тя спря контрактите, които в този момент евентуално ще бъдат осъществени, само че с оскъпяване в размер на към 25 на 100, което е близо 600 млн. лева в допълнение.

“Първоначалните предварителни разбори за размера на в допълнение нужните средства за дотъкмяване на строителството на Автомагистрала “Хемус ” са направени на база на механизма по използване на формулата за индексация, която е част от “Методиката за изменение на цената на контракт за социална поръчка вследствие на инфлация ”, призната през септември 2022 година, както и съгласно спецификата на договорните условия, като е отразено въздействието на инфлационните процеси върху икономическата конюнктура в страната. Очакваме работната група да направи точните планове. Доплащането ще се индексира според създадената методика ”, дадоха отговор от строителното министерство.

От ведомството прецизираха, че цената на контракта, по който доизграждат автомагистрала “Хемус ” от местността “Боаза ” до Велико Търново, е 1,911 милиарда лева Размерът на платените задатъци е 663 млн. лева Стойността на контракта за създаване на сектора от Автомагистрала “Хемус ” сред Велико Търново и пътен възел “Буховци ” е 1,380 милиарда лева Платените по него задатъци са на стойност 473 млн. лева

Междувременно строителните материали от 2018 година насам са поскъпнали двойно, а 55 на 100 от себестойността на построяването на веднъж зависи точно от цената на строителните материали. Основните строителни материали, нужни за осъществяване на инфраструктурните планове, са асфалтови смеси, бетонови смеси, армировъчна и строителна стомана, скални материали, при които е регистрирано повишаване. Сред другите фактори, които имат значение за крайната цена, са транспортните разноски за доставка на материали, наем на техника и повишението на разноските за труд в резултат на инфлацията.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР